Blog

Kaldırım Karıncaları

Kaldırım Karıncaları

Kaldırım Karıncaları Nedir?

Kaldırım Karıncaları ile yapılan birçok deneyde, daha önceki tecrübe ve deneyimlerini bir sonraki nesle aktardıkları tespit edilmiştir. Yani karınca kolonisi, aynı zamanda yavru karıncalar için bir okul statüsündedir. Büyük ve deneyimli karıncaların, yavru karıncaları eğittikleri bu deneylerde gözlenmiştir. Karıncaların sosyal yaşamında yeni şeyleri öğrenmenin ve bu yeni şeylere uyum sağlamanın önemi çok büyüktür. Kaldırım karıncaları geçmiş deneyimlerini bir sonraki nesle aktaran ve böcek ilaçlarına karşı oldukça dirençli bir karınca türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kaldırım Karıncaları Hakkında Genel Bilgiler

Taksonomik Bilgiler

Kaldırım karıncası,

Latince adı: Tetramorium caespitum

Takım: Hymenoptera

Familya: Formicidae

İngilizce adı: Pavement ant

Kaldırım Karıncaları Genel Özellikleri

Çok farklı iklim koşullarında yaşamaya adapte olan Kaldırım karıncalarının boyu, yaklaşık 3 mm dir. Renkleri koyu kırmızıdan siyaha kadar değişiklik gösterir. Kaldırım karıncalarının bacakları ve antenleri vücudunun diğer organlarına nazaran daha açık renklidir. Kaldırım karıncaları çok çeşitli gıda kaynakları ile beslenirler. Menülerinde hem hayvansal hem de bitkisel gıdalar bulunmaktadır. Evlerde önlerine çıkan hemen hemen her şey ile beslenebilirler. Diğer karınca türlerine karşıda oldukça saldırgan olan bu karınca türü yuvalarını yolların kenarındaki kaldırımlara veya asfalt gibi maddelerin altına yaparlar. Aynı zamanda yuvalar, duvarlardaki ve beton yüzeylerdeki yarık ve çatlaklara da yapılır. Kaldırım karıncaları kış aylarını ise genellikle iç alanda oluşturdukları yuvalarda geçirir. Koloninin işçileri yuvalarını hazırlar iken çıkardıkları toprak yığıntısı görüntüsü sayesinde çok kolay bir şekilde fark edilir. Kaldırım karıncaları bina içlerinde, temele kadar inip, buradaki kolonlar arasında, yuva kurabilirler.

Kaldırım Karıncaları Biyolojisi

Kaldırım karıncaları havaların ısınması ile birlikte faaliyete geçerler. İlkbaharın erken döneminde Kaldırım karıncası kolonileri, diğer karınca türü kolonilerine saldırarak yeni alanlar ele geçirmeye çalışır. Saldırdıkları diğer kolonileri genellikle yok ederler. Koloninin tüm bireylerini öldürürler.

Bu tür genellikle yuvalarını suya yakın alanlara kurar. Her kolonide genellikle bir adet kraliçe karınca bulunmaktadır. Genellikle Nisan –Mayıs aylarında kraliçe karınca üreme uçuşunu gerçekleştirir. Çiftleşen kraliçe karınca yeni koloni oluşturmak için kendisine uygun bir yuvalanma alanı arar. Yuva alanını bulan kraliçe ilk yumurtlamayı gerçekleştirmek için yumurtlama odasını kazar. Yumurtadan çıkan işçi karıncalar bir süre kraliçe tarafından bakıldıktan sonra ergin hale gelir. İlk işçileri oluşturan kraliçe karınca bundan sonra sadece üreme faaliyetine devam eder. Kuluçka süreleri yaklaşık 1- 1,5 ay kadardır.

Kaldırım Karıncaları Biyolojisi

Kaldırım Karıncaları Mücadelesi

Kaldırım karıncası mücadelesi,  diğer zararlılarda da kullandığımız entegre savaşım yöntemleri ile yapılmalıdır. Bir tek savaşım yöntemi kullanılarak yapılan mücadelelerde başarısızlık kaçınılmazdır. Bu yüzden mücadelenin dört ana başlık altında incelenmesi gerekmektedir.

Kaldırım Karıncalar İle Kültürel Mücadele

Kaldırım karıncaları ile yapılacak savaşımda gıda kaynaklarının ortadan kaldırılması birinci öncelik olmalıdır. Karınca kolonisinin devamını sağlamak adına gıda maddesi arayan ve depolayan işçi karıncalar açıkta ve döküntü gıda maddelerini temizlediğimizde ortamdan uzaklaşacaklardır. Bu yüzden karınca mücadelesinde, en etkin korunma yöntemi besin kaynaklarının ortadan kaldırılmasıdır. Yalıtım çalışmaları da bu karınca türü ile savaşımda oldukça etkilidir. Evlere ve binalara giriş yapabilecekleri açıklıkların kapatılması ve izole edilmesi savaşımda oldukça etkili sonuç verecektir. Bina çevresinde bulunan, ağaç ve bitki döküntülerinin toplanarak uzaklaştırılması gerekmektedir.

Kaldırım Karıncaları ile Fiziko-Mekanik Mücadele

Karınca tuzakları aslında ev ve işyerlerindeki karınca mücadeleleri için oldukça elverişli mücadele yöntemlerinden biridir. Karıncalarla mücadelede kullanılan kapan türleri bulunsa da ülkemizde karıncalara karşı geliştirilmiş ruhsatlı bir kapan türü bulunmamaktadır. Mücadele edilecek alanda, gerekli inceleme yapıldıktan sonra, belirlenecek mücadele stratejisine göre, bölgesel olarak yapışkan tuzaklar tercih edilebilir.

Kaldırım Karıncalar ile Biyolojik Mücadele

Kaldırım karıncası mücadelesinde doğal düşmanlar mutlaka korunmalıdır. Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçların karıncalara özel ilaçlar olmasına dikkat edilmelidir. Bu amaçla genel haşere ilaçları kullanımına özellikle dikkat edilmelidir.

Kaldırım Karıncaları ile Kimyasal Mücadele

Kaldırım karıncaları haşere ilaçlarına karşı oldukça dayanıklıdırlar. Kimyasal savaşım da kullanılacak ilacın, etken madde seçimi ve doz ayarlaması doğru bir şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir.  Kaldırım karıncalarına yönelik yapılacak kimyasal savaşım teknikleri, mücadeleye başlamadan önce belirlenmelidir. İlaçlama çalışmalarına, iklim koşulları uygun olduğu sürece devam edilmelidir.

Kaldırım Karıncaları ile Mücadelede Kullanılan Karınca İlacı Çeşitleri

Karınca mücadelesinde kullanılacak böcek ilaçlarının, farklı formulasyonlarda ve etken maddelerde, olması ve karınca ilacı çeşitlerinin, birbirleri ile entegre şekilde kullanılması tercih edilmelidir. Karınca kontrolü yapılacak alanın, özellikleri ve şartlarına göre kimyasal yöntem ve farklı böcek ilacı tercihleri bazı avantajlar kazandıracaktır.

Kaldırım Karıncası Mücadelesinde Jel Yem Karınca İlacı Kullanımı

Kaldırım karıncası ile mücadelede, karınca kolonileri karınca yemi uygulaması yöntemiyle yok edilebilirler. Karıncaların gezdikleri ve besin aradıkları alanlarda kullanılabilir. Uygulama maliyeti diğer mücadele yöntemlerine oranla biraz yüksek olabilir. Karınca mücadelesinde en başarılı yöntemlerden biridir.

Kaldırım Karıncası Mücadelesinde Granül Karınca İlacı Kullanımı

Granül yem uygulamalarının ülkemizde yaygın bir kullanım alanı bulunmamaktadır. Ancak Kaldırım karıncalarının yemi alması ve taşıması ile tüm karınca kolonisi üzerinde etkili olan bir karınca ilacı formulasyonudur. Hedef dışı canlılara zarar verme ihtimali düşük olan alanlarda tercih edilebilir.

Kaldırım Karıncası Mücadelesinde Toz Karınca İlacı Kullanımı

Toz ilaçlar özellikle karıncaların gezinme veya yuvalanma alanlarında kullanılabilir. Yuva ve çevresinde kullanılan toz ilaçlar koloni üzerinde etkili olacaktır. Ancak bu formulasyondaki ilacı kullanmadan önce karınca yuvalarının, gezindiği ve dolaştığı alanların tespit edilmesi gerekir. Ülkemizde çok fazla kullanılmamaktadır. Profesyonel haşere kontrol uzmanları tarafından kullanılmalı ve tercih edilmelidir. Bu yöntem hedef dışı canlılara ve insanlara da zarar vereceğinden bireysel mücadelede önerilmemektedir.

Kaldırım Karıncası Mücadelesinde Residuel Sıvı İlaçların Kullanımı

Kaldırım karıncalarını, gözlemlediğimiz gezinme alanlarında tercih edilebilir. Kalıcı sıvı ilaçlama sayesinde, işçi sayısında azalma ve koloni üzerinde stres oluşacağı unutulmamalıdır. Kalıcı sıvı ilaçlama uygulamaları sonucunda, genellikle işçi bireyler zarar gördüğü için tam bir sonuç almak neredeyse imkansızdır. Kalıcı sıvı ilaçların kullanılması kimyasal mücadele stratejisi içerisinde mutlaka bulunmalıdır.