Blog

Avusturalya Hamam Böceği

Avusturalya Hamam Böceği

Avusturalya Hamam Böceği Nedir?

Avusturalya Hamam Böceği ülkemizde ilk defa Ankara’da tespit edilmiştir. Dış görünümü nedeni ile genellikle Amerikan Hamam Böceği ile karıştırılmaktadır.

Avusturalya Hamam Böceği Hakkında Genel Bilgiler

Taksonomik Bilgiler

Avusturalya Hamam Böceği, Asya Hamam Böceği

İngilizce adı: Australian cockroach

Latince adı: Periplaneta australasia

Takım: Dictyoptera

Familya: Blattellidae

Avusturalya Hamam Böceği Genel Özellikleri

Ergin kırmızımsı kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişen renklerde rastlanır. Genellikle Amerikan Hamam Böceği ile karıştırılmaktadır. Aralarındaki en temel farklardan biri boyunun daha kısa olmasıdır. Boyu 2,5 ila 3,5 cm arasında değişir. Ön ve arka kanatları iyi gelişmiştir. Pronotum koyu kahverengidir. Ön kanatların dip kısmında sarı çizgi bulunur. Amerikan Hamam Böceği erginlerinde bu çizgi yoktur.

Avusturalya Hamam Böceği Ne Yer?

Avusturalya Hamam Böceği genellikle sıcak ve nemli yerleri sever, Amerikan Hamam Böceği türlerine göre daha sıcak alanları tercih etmektedirler. Çok çeşitli gıdalar ile beslenebilirler. Özellikle kâğıt ürünleri ve oluklu mukavva ürünler beslenme çeşitliliği içerisinde yer almaktadır. Hem hayvansal hem de bitkisel gıdalar ile beslenmektedirler. Özellikle çürümekte olan gıdaları tercih ederler.

Avusturalya Hamam Böceği Biyolojisi

Bu türün bireyleri için optimal ortam sıcaklığı yaklaşık 30 °C dir. Genellikle binaların çevresinde ve dış alanlarda bulunmaktadırlar. Sıcak havalarda dış alanlarda da aktif olurlar. Restoranlar, marketler vb. gıda bulunan işletmelerde sorun yaratabilirler. Dişiler çiftleştikten sonra yumurta paketlerini hemen bırakırlar. Dişiler ergin forma ulaştıktan yaklaşık 20 gün sonra yumurta paketi üretmeye başlar.  Biyolojisi Amerikan Hamam Böceğine çok benzer ancak dişinin hayatı boyunca oluşturduğu yumurta paketi sayısı 20-30 arasında değişir. Bir paket içerisinde en fazla 28 adet yumurta bulunur. Nimflerin gelişim süresi oda sıcaklığında bir yıl sürer. Ergin ömrü dört – altı aydır. Ülkemizde bu türe sadece Ankara da rastlanmıştır.

Avusturalya Hamam Böceği Zararları

Avusturalya Hamam Böceği insanlar ile yaşamaya adapte olmuş Hamam Böceği türlerinden biridir. Genellikle bitkisel ve organik atıklar ile beslenen bu tür binalara kanalizasyon sistemi vb. açıklıklardan girmektedir. Özellikle yurt dışından gelen muz kolileri ile işletmelere girdiği tespit edilmiştir. İnsanlara bulaşıcı hastalıkları taşımaları ve bulaştırmaları ile en büyük zararı vermektedirler. Ancak insanlar üzerinde yarattıkları korku ve tiksinme güdüleri, hamam böceklerinin sadece hastalık taşımalarından ziyade insanlar üzerinde ruhsal bozukluklar yaratmasına da neden olmaktadır. Yaşlı ve çocukların bünyeleri ve bağışıklık sistemleri daha güçsüz olduğu için alerjik reaksiyona neden olabilirler. Bulaşıcı hastalıklar ve astım gibi hastalıkların etkeni olabilirler.

Avusturalya Hamam Böceği Zararları

Avusturalya Hamam Böceği Mücadelesi

Avusturalya Hamam Böceği veya izleri ilk görüldüğünde mücadeleye başlanması gerekmektedir. Bu böcekler, görüntülerinin yaratmış olduğu rahatsızlıkların yanı sıra, alerji ve astım gibi hastalıklara da neden olabilirler. Avusturalya Hamam Böceği ev ve dış alanlarda bulunan, çöp ve tüm kirli alanlarda dolaştığı için birçok zararlı mikroorganizmayı bünyesinde taşır.

Avusturalya Hamam Böceği İle Kültürel Mücadele

Bu türe karşı yapılacak kültürel mücadele çalışmalarında, özellikle yalıtım çalışmalarına önem verilmelidir. Böceklerin yuvalandıkları veya geçiş yaptıkları alanlar tespit edilmeli ve gerekli izolasyon çalışmaları vakit kaybetmeden yapılmalıdır. Binaların zemin katlarında yuvalandıkları alanlar tespit edilmeli, yarık ve çatlaklar pürüzsüz hale getirilmelidir. Çürümüş ve bozulmakta olan organik atıklar bina ve çevresinden derhal uzaklaştırılmalıdır.

Avusturalya Hamam Böceği İle Fiziko-Mekanik Mücadele (Hamam Böceği Tuzakları)

Avusturalya Hamam Böceği özellikle Dünya’nın sıcak iklime sahip tüm alanlarında kentsel haşere sorunlarından biridir. Tespit edilen yuva ve çevrelerinde feromonlu Hamam Böceği tuzakları tercih edilebilir.

Avusturalya Hamam Böceği Mücadelesinde Feromonlu Yapışkan Tuzaklar

Hemen hemen bütün Hamam Böceği türlerine karşı kullanılan feromonlu tuzaklar, bu türe karşıda kullanılabilir. Yapışkan plakalı ve feromonlu tuzaklar yuva ve çevrelerine yerleştirildiğinde etkin sonuç verecektir. Feromonlu tuzaklar iki bölümden oluşur. Birinci bölüm, böceği tuzağa çeken koku tableti veya bölümüdür. İkinci bölüm ise tuzağa gelen böceğin yapıştığı yapışkan plakadır. Bazı tuzak çeşitlerinde çekici koku, yapışkan plaka üzerine emdirilmiş de olabilir. Tuzak, Hamam Böceklerini cezbeden çeşitli kokuları taklit etmekte ve böceği tuzağa çekmektedir.

Avusturalya Hamam Böceği İle Biyolojik Mücadele

Biyolojik mücadelede, doğal düşmanlar korunmalı ve kullanılacak diğer mücadele yöntemleri bu canlılara zarar verilmemesine özen gösterilmelidir. Özellikle kimyasal mücadele uygulamalarında sadece hamam böceklerine yönelik geliştirilmiş spesifik böcek ilaçları tercih edilmelidir. Bu türün doğal düşmanları arasında, kertenkeleler, kurbağalar, serçe vb. küçük kuşla, bulunmaktadır. Uygulanacak diğer mücadele yöntemlerinin, bu canlılara zarar vermemesine özen gösterilmelidir. Mücadeleye başlamadan önce, bu konuda Entofarma uzmanlarına başvurun ve bilgi alınız.

Avusturalya Hamam Böceği İle Kimyasal Mücadele (Hamam Böceği İlaçlama)

Avusturalya Hamam Böceği ne karşı ilaçlamaya başlamadan önce mutlaka Entofarma’dan bilgi alınız. Yapılacak ilaçlama çalışmaları yer ve türe göre değişiklik göstermektedir. Hatalı Hamam Böceği ilaçlama çalışmaları genellikle başarısızlıkla sonuçlanır ve eskisinden daha fazla sayıda Hamam böceğiniz olmasına neden olur. İlaçlama çalışmaları yıl boyunca düzenli olarak yapılmalıdır.

Avusturalya Hamam Böceği İle Mücadelede Kullanılan Hamam Böceği İlacı Çeşitleri

Avusturalya Hamam Böceği özellikle gizli alanlarda yaşam faaliyetlerini sürdürdüğü için yapılacak ilaçlama çalışmaları da bu yönde olmalıdır. Rutubet ve nem direnci güçlü ilaçlar tercih edilmelidir.

İlaç kullanımında, tespit edilen istilanın büyüklüğü hatalı uygulamalar yapılmasına neden olmamalıdır.

Avusturalya Hamam Böceği Mücadelesinde Hamam Böceği Jeli Kullanımı

Hamam böceği jel yemler içerdiği cezbedici maddeler sayesinde zararlıları doğrudan kendisine çekmektedir. Aktivite tespit edilen alanlarda yeterli sıklıklarda uygulanabilir. Kalıcılığının uzun süre olmasından dolayı uzun vadeli bir kontrol sağlanmasında etkili olacaktır. Jel yem kullanımında en önemli etken doğru jel yemin tercih edilmesinden geçmektedir.

Avusturalya Hamam Böceği Mücadelesinde Granül Hamam Böceği İlaçlarının Kullanımı

İlaçlama çalışmalarında granül böcek ilaçları, etkili bir şekilde kullanılabilir. Kalıcılık ve etkileri açısından oldukça başarılı insektisitlerdir.

Avusturalya Hamam Böceği Mücadelesinde Toz Hamam Böceği İlacı Kullanımı

İlaçlama öncesi yapılacak iyi bir inceleme ve gözlem sonrasında kullanılabilir. Özellikle yuvalanma alanlarında etkisi yüksek olacaktır. Toz insektisit tercihinde özellikle etken madde tercihi en önemli huşulardan biridir.  Toz ilaçlama uygulamaları hedef dışı canlılara ve insanlara da zarar verebileceğinden bireysel mücadelede kesinlikle önermemekteyiz.

Avusturalya Hamam Böceği Mücadelesinde Kalıcı Hamam Böceği İlacı Kullanımı

Mücadelede Residuel (kalıcı) böcek ilaçlarının kullanılması kesin sonuçlar vermektedir. İlaçlama doğru yöntem ile yapıldığında, oldukça başarılı sonuçlar alınır. Ancak hatalı uygulamalar, istilanın daha da artmasına neden olabilir. Hedef dışı organizmalara zarar verilmemesine özellikle dikkat edilmelidir. Genel ilaçlama uygulamaları yerine bölgesel uygulamalar tercih edilmelidir.