Blog

Asfalt Karıncaları

Asfalt Karıncaları

Asfalt Karıncaları Nedir?

Asfalt Karıncaları, özellikle evlerde oniki ay boyunca gözlenebilen bir türdür. Karıncalar doğada, toplu yaşamanın ve görev paylaşımının en güzel örneği olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Karıncalar dünyanın hemen hemen her yerine dağılmışlardır. Dünya üzerinde en fazla nüfusa sahip böcek türüdür. Asfalt Karıncaları, şehirlerimizde ve evlerimizde yaşamaya adapte olmuş bir Karınca türüdür.

Asfalt Karıncaları Hakkında Genel Bilgiler

Taksonomik Bilgiler

Asfalt karıncası

Latince adı: Tetramorium caespitum

Takım: Hymenoptera

Familya: Formicidae

İngilizce adı: Pavement ant

Asfalt Karıncaları Genel Özellikleri

Asfalt karıncaları genellikle koyu kahverengi renktedirler. Bu türün işçileri yaklaşık 2,5 iila 4 mm uzunluktadır. Kraliçe karıncalar işçilerin yaklaşık 2 katı büyüklüğündedir. Asfalt karıncaları nın kraliçe ve erkek bireyleri genellikle termit ler ile karıştırılmaktadır. Vücutları incelendiğinde kraliçe karıncanın üzerinde diken benzeri yapılar bulunmaktadır. Aynı dikenler erkek karıncalar üzerinde bulunmaz. Genellikle Nisan –Mayıs ayları gibi görünmeye başlayan bu karınca türü, 12 ay boyunca ısıtılan binalarda kış aylarında da gözlemlenebilir. İnsanlar ile yaşamaya oldukça adapte olmuş Asfalt karıncaları, insanların tükettiği her şey ile beslenebilir. Yuvalarını genellikle su kaynaklarının yakınına yaparlar. İç alanlarda bina duvarlarındaki yarık ve çatlaklar, döşeme ve zemin altları ve bunun benzeri boşluklarda yuvalanabilir. Dış alanlarda ise genellikle çim alanlar, taş, duvar, ağaç boşlukları gibi alanlarda yuvalarını yaparlar. Bu karınca türü özellikle geceleri de hareket etmektedir.

Asfalt Karıncaları Biyolojisi

Kraliçe ve erkek karıncalar genellikle bahar aylarında (Nisan –Mayıs) üreme uçuşu gözlenir. Ancak bazen sonbaharda da üreme uçuşu gerçekleştirebilirler. Çiftleşme uçuşu sonrasında, kraliçe ilk yumurtalarını bırakmak için yuva arayışına geçer. Yuvasını oluşturan kraliçe karınca yumurtlamayı gerçekleştirir ve koloninin temellerini atar. İlk yumurtalar 2-3 aylık bir süre içerisinde geliştikten sonra kraliçe karınca sadece üreme görevine döner. İşçi karıncalar özellikle şekerli besinleri toplarlar. Kaldırım karıncaları, şekerli gıdalar, meyve nektarları, meyve suları da olmak üzere geniş bir yelpazede beslenirler. Bu tür aynı zamanda bitki tohumları ile de beslenir.

Asfalt Karıncaları Biyolojisi

Asfalt Karıncaları Mücadelesi

Asfalt karıncaları ile savaşımda, diğer haşere grupları ile savaşımda olduğu gibi bütün savaşım yöntemlerinin bir arada kullanıldığı, entegre savaşım yöntemleri ile kullanılmalıdır. Tek bir mücadele yönteminin kullanılması, mücadele sonucunun başarısızlık ile sonuçlanmasına neden olacaktır. Bu yüzden mücadelenin dört ana başlık altında incelenmesi gerekmektedir.

Asfalt Karıncaları İle Kültürel Mücadele

Yapılacak kültürel savaşım mücadelesinde, gıda kaynaklarının ortadan kaldırılması öncelik olmalıdır. Karınca kolonisinin devamını sağlamak adına gıda maddesi arayan ve depolayan işçi karıncalar açıkta ve döküntü gıda maddelerini temizlediğimizde ortamdan uzaklaşacaklardır. Bu yüzden karınca mücadelesinde, en etkin korunma yöntemi besin kaynaklarının ortadan kaldırılmasıdır. Özellikle yaprak bitlerinin oluşturduğu şekerli atıklar ile beslendikleri için sağlıklı bitki yetiştirmek ön planda tutulmalıdır. Yalıtım çalışmaları da bu karınca türü ile savaşımda oldukça etkilidir. Evlere ve binalara giriş yapabilecekleri açıklıkların kapatılması ve izole edilmesi savaşımda oldukça etkili sonuç verecektir. Bina çevresinde bulunan, ağaç ve bitki döküntülerinin toplanarak uzaklaştırılması gerekmektedir.

Asfalt Karıncaları ile Fiziko-Mekanik Mücadele

Karınca tuzakları aslında ev ve işyerlerindeki karınca mücadeleleri için oldukça elverişli mücadele yöntemlerinden biridir. Karıncalarla mücadelede kullanılan kapan türleri bulunsa da ülkemizde karıncalara karşı geliştirilmiş ruhsatlı bir kapan türü bulunmamaktadır. Mücadele edilecek alanda, gerekli inceleme yapıldıktan sonra, belirlenecek mücadele stratejisine göre, bölgesel olarak yapışkan tuzaklar tercih edilebilir.

Asfalt Karıncaları ile Biyolojik Mücadele

Biyolojik mücadelede Asfalt karıncası nın doğal düşmanları mutlaka korunmalıdır. Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçların karıncalara özel böcek ilaçları olmasına dikkat edilmelidir.

Asfalt Karıncaları ile Kimyasal Mücadele

Asfalt karıncaları ile yapılacak kimyasal savaşımda özellikle profesyonel karınca yemleri etkili sonuç verecektir. Ancak sadece yem ilaçların kullanılması zararlı probleminin çözümünü uzatabilir. Bu yüzden kimyasal savaşım da kullanılacak ilacın, etken madde seçimi ve doz ayarlaması doğru bir şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir. Kimyasal savaşım yöntemleri, mücadeleye başlamadan önce belirlenmelidir. İlaçlama programına, iklim koşulları uygun olduğu sürece devam edilebilir.

Asfalt Karıncaları ile Mücadelede Kullanılan Karınca İlacı Çeşitleri

Kimyasal mücadelede kullanılacak karınca ilaçlarının, farklı formulasyonlarda ve etken maddelerde, olması ve etkili bir şekilde kullanılması tercih edilmelidir. Karınca mücadelesi yapılacak alanın, özellikleri ve şartlarına göre farklı yöntemler kullanılması çeşitli avantajlar kazandıracaktır.

Asfalt Karıncaları Mücadelesinde Jel Yem Karınca İlacı Kullanımı

Asfalt karıncaları jel karınca yemi uygulaması yöntemiyle kontrol altına alınabilirler. Oldukça etkili olan bu yöntem, karıncaların gezdikleri ve besin aradıkları alanlarda kullanılabilir. Dışarıdan bakıldığında ilaçlama maliyeti olarak, diğer mücadele yöntemlerine oranla biraz yüksek olabilir. Asfalt karıncası mücadelesinde, en başarılı yöntemlerin başında gelmektedir.

Asfalt Karıncaları Mücadelesinde Granül Karınca İlacı Kullanımı

Genel olarak karınca mücadelesinde granül yem, ülkemizde yaygın bir kullanım alanı bulunmamaktadır. Ancak karıncalarının yemi alması ve taşıması ile tüm karınca kolonisi üzerinde etkili olan bir karınca ilacı formulasyonudur. Hedef dışı canlılara zarar verme ihtimali olduğu için kullanımına dikkat edilmelidir. Özellikle, bebek, çocuk ve evcil hayvanların ulaşamayacağı alanlarda kullanılabilir.

Asfalt Karıncaları Mücadelesinde Toz Karınca İlacı Kullanımı

Karıncalara karşı kullanılan toz ilaçlar, özellikle bu zararlıların gezinme veya yuvalanma alanlarında kullanılabilir. Ancak bu formulasyondaki ilacı kullanmadan önce karınca yuvalarının, gezindiği ve dolaştığı alanların tespit edilmesi gerekir. Genelde değme yolu ile etkili olan bu ilaç, ülkemizde çok fazla tercih edilmemektedir. Bu formulasyondaki ilaçlar profesyonel haşere kontrol uzmanları tarafından kullanılmalıdır. Bu yöntem hedef dışı canlılara ve insanlara da zarar vereceğinden bireysel mücadelede önerilmemektedir.

Asfalt Karıncaları Mücadelesinde Residuel Sıvı İlaçların Kullanımı

Kalıcı sıvı ilaçlar, haşereleri değme yolu ile öldürürler. Bu tür ilaçlar, karıncaları gözlemlediğimiz gezinme alanlarında kullanılabilir. Kalıcı sıvı ilaçlama sayesinde, işçi sayısında azalma ve koloni üzerinde stres oluşacağı unutulmamalıdır. Kalıcı sıvı ilaçlama uygulamaları sonucunda, genellikle işçi bireyler zarar gördüğü için tam bir sonuç almak neredeyse imkânsızdır. Kalıcı sıvı ilaçların kullanılması kimyasal mücadele stratejisi içerisinde mutlaka bulunmalıdır.